WALNOTEN PLANTEN  1.

Uiteraard zul je eerst moeten beschikken over verse walnoten. De beste tijd hiervoor is September/Oktober. Vanaf de maand September kun je zelf walnoten gaan rapen onder een mooie walnotenboom maar mocht je zelf niet in staat zijn om de walnoten zelf te rapen dan zul je zien dat er via de site https://www.marktplaats.nl/ veel aanbod is van mensen die verse walnoten per kilo verkopen voor veelal lage prijzen. Wel is het van belang dat de walnoten echt van het huidige jaar zijn en dat de walnoten onbeschadigd en schoon zijn. De bolster/vrucht moet dus al van de walnoot zijn afgevallen.
Voordat de walnoten kunnen worden klaargezet voor het kiemproces gedurende de winterperiode kun je ze het beste eerst in een bak ruim water schoon spoelen en natmaken.

guerrilla gardening walnoten

WALNOTEN PLANTEN 2.

Zoals hierboven al aangegeven moeten de walnoten eerst gedurende de winterperiode worden klaargezet om te kiemen.
De natuur heeft namelijk een slimme methode bedacht om de kwetsbare plantkiem gedurende de koude van winter nog te beschermen in de walnoot zelf.
Een walnoot zal dan ook nooit een plantje worden wanneer deze nog geen periode van koude heeft doorlopen. Deze voorwaarde zorgt ervoor dat er geen jong plantje midden in de winter zal doodvriezen. Zonder de verplichte koude periode zal een walnoot gewoonweg niet uitlopen. Keerzijde hiervan is ook dat het zomaar in de grond stoppen van een walnoot in natte aarde veelal geen resultaat geeft en dat de walnoot dan vaak niet uitloopt maar zal gaan rotten.
We moeten moeten de walnoten dus gedurende de wintermaanden eerst buiten koud bewaren.
Dit bewaren doen we in een bak met een grondmengsel van tuinturf en brekerszand.

tuinieren gezond

WALNOTEN PLANTEN 3.

We moeten dus eerst een mengsel maken van twee delen tuinturf en één deel brekerszand om de walnoten gedurende de wintermaanden in te bewaren. Belangrijk is hierbij wel dat het grondmengsel goed door elkaar wordt gemengd en dat het mengsel niet te vochtig is maar tevens niet te droog is. Het moet een  luchtige en losse lichtvochtige  grond worden. Het is handig om bij het mengen van de grond gebruik te maken van een  maatschep zodat je makkelijk de goede verhouding van 2:1 kunt mengen. Het bewaren van de walnoten gedurende de winterperiode via deze wordt “laagstapelen of stratificeren “ genoemd. Hierna hierover uiteraard meer uitleg.

zaaien stekken succes

WALNOTEN PLANTEN 4.

“Laagstapelen” is letterlijk zoals het woord al aangeeft het stapelen in lagen. Het  is een beetje vergelijkbaar met de lagen in een cake of de lagen van Lasagna. We gebruiken hiervoor een afhankelijk van het aantal noten een grote transparante kunstof bak. Zelf maak ik graag gebruik van niet al te dure exemplaren van de Action of IKEA. Belangrijk is wel dat het gaat om een transparante bak zodat je zonder de bak te openen toch een beetje kunt zien of alles goed gaat. Verder moeten de bakken afsluitbaar zijn met een afsluitbaar deksel tegen de verdamping van het vocht uit de aarde, tegen invallend regenwater zodat de bak niet volloopt door regenwater. En niet te vergeten tegen de muizen aangezien de bak gedurende de wintermaanden buiten zal staan en muizen dol zijn op alle soorten noten. Verder zijn deze bakken gedurende de zomermaanden  ook erg handig om andere planten te laten stekken. Voor het laagstapelen beginnen we eerst met een  laag aardemengsel (turf/zand) waarmee we de bodem van de bak geheel bedekken.

zaaigrond email list

WALNOTEN PLANTEN 5.

Op de eerste laag aarde verdelen we een eerste laag  vochtige walnoten. We letten hierbij op dat de noten elkaar niet raken, schoon en heel zijn (beschadigde exemplaren meteen weggooien). Tussen de noten moet ruimte zitten  om schimmelvorming en smetten te voorkomen. De walnoten mogen elkaar dus niet raken. Ook zullen rond  Maart de noten gaan uitlopen en kiemen en beginnende wortels gaan vormen, deze mogen niet in elkaar groeien vandaar de tip om zo mogelijk de tussenruimte te houden. Waneer de noten eenmaal goed liggen kun je vervolgens met de hand eerst grond tussen de noten strooien zodat de noten op hun plek blijven liggen en vervolgens de noten weer bedekken met een laag aarde. Wanneer er geen walnoot meer te zien is verdelen we een volgende laag noten op dezelfde manier en ook deze bedekken we weer met een laag aarde.  We werken op deze wijze omhoog in lagen aarde/noten/aarde/noten etc. Bovenste laag eindigen we met aarde zodat alle noten geheel bedekt zijn.

superfood vitamine

WALNOTEN PLANTEN 6.

Wanneer we de bovenkant van de bak hebben bereikt met de bovenste laag aarde, kan het deksel op de bak. Zoals al aangegeven is het noodzakelijk dat de noten verplicht een periode van een aantal maanden koude doorlopen. De bak moet dus buiten worden bewaard (dus absoluut niet binnen naast de verwarming of in een warme schuur). Bij mij staan de bakken daarom buiten naast de schuur maar wel onder een afdakje om te voorkomen dat er regenwater in kan lopen. Zoals al aangegeven kun je met een transparante bak makkelijk zien of er niets geks in de bak gebeurd te (nat/te droog etc.) Nu is het verder een kwestie van geduld. Gedurende de wintermaanden hoeven we in principe niets te doen met de bak. Wel kun je af en toe het deksel lichten om te controleren of het goed gaat.
Rond de maand Mei , dit is afhankelijk van de temperatuur en de winter kun je voorzichtig kijken of de eerste noten uitlopen door voorzichtig  wat exemplaren uit te graven. Mochten de eerste noten inderdaad uitlopen dan is de tip om niet stuk voor stuk de noten uit te graven want hierbij zullen de kiemen met worteltjes snel beschadigen. Beter Is het om  de hele bak ineens om te keren en dan vervolgens de noten uit de berg aarde te pakken. De ervaring is dat de kiemen op deze manier minder beschadigen.

Na het kiemproces is het zaak om de gekiemde noten te gaan verplanten. Hiervoor gebruiken we plantzakken  (goedkoop bij Aliexpress te verkrijgen) zodat de kiemen eerst kunnen uitgroeien tot volwaardige stekken en wanneer ze hierna zover zijn met  plantzak en al op hun definitieve plek in de aarde kunnen worden gezet zonder de wortels te beschadigen.
Succes!!

tuinieren winter

Je boompje planten, en dan?

In het bovenstaande  staat beschreven hoe je van een walnoot naar een stek komt. Maar wanneer je nu in het bezit bent van een mooie walnotenstek of meerdere walnotenstekken komt de volgende belangrijke stap het planten:
- Waar?
Belangrijk is wel om te bedenken dat je een boompje gaat planten die in de toekomst best veel ruimte in zal nemen. Een klein tuintje is hiervoor dus vaak niet geschikt hou er dus wel rekening mee dat je op zoek gaat naar een goede plek waar de plant een lange tijd ongestoord kan groeien. Verder kun je de keuzes maken of je de stek op eigen terrein wilt planten of in het openbaar plantsoen of in een park of bos.
- Wie?
Ook kun je natuurlijk overwegen of je de stekken zelf wilt planten of dat je de stekken laat planten in een voedselbos of door vrijwilligers of guerrilla gardeners of familie of vrienden.
- Wanneer?
In principe kun je een boom het beste in het voorjaar (na ijsheilige 15 mei!! ) planten. Verder is het uiteraard geheel afhankelijk van het weer, een jonge plant mag uiteraard niet verdrogen en ook niet  bevriezen dus tijdens de wintermaanden is planten niet aan de orde.
- Op welke wijze?
Zorg dat wanneer je een stek gaat planten de kluit van de stek goed vochtig is. Ga je de stek ergens anders planten?  Geef dan thuis vooraf eerst ruim water.
Maak een plantgat dat diep genoeg is maar graaf een stek ook niet te diep in, het aarde niveau moet ongeveer gelijk zijn als dat van de huidige potaarde.
Zorg dat het plantgat ruimer is dat de huidige pot maak dus de aarde om het plantgat wat los zodat de stek met zijn jonge wortels makelijk kan groeien in zijn nieuwe omgeving.
Een jonge eenjarige stek kun je het beste op een beschutte plek planten. (enigszins beschermt tegen felle zon of harde wind)


Tip: wanneer jij  jouw boompje gaat planten in de vrije natuur ergens in Nederland, lees dan ook de stukjes over geocaching en tijdcapsule eens door op deze site.

planten guerrilla gardening geocaching

Weetjes over walnoten:


De walnotenboom is een mooie statige winterharde bladverliezende boom. De brede bladerkroon kan zich pas voldoende ontplooien als hij voldoende ruimte heeft. Het is een boom die makkelijk eeuwen meegaat. Hij draagt laat in het voorjaar zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen zijn geelgroene katjes, de groene vrouwelijke bloemen zijn alleenstaand of staan in trosjes van twee of drie bloemen bijeen.
De stam van de walnotenboom is vrij kort omdat hij zich snel vertakt. Bij jonge bomen is deze grijs en glad, maar wordt donkerder en gegroefder naarmate de boom ouder wordt.
De steenvruchten die verschijnen na de zomer bestaan uit twee delen die op onze hersenen lijken. Ze zijn omgeven door een harde, gerimpelde buitenlaag . Daaromheen zit een donkergroene schil met witte puntjes. Deze schil wordt later door oxidatie zwart.Onder een walnoot groeit meestal geen onkruid, want uit het blad van de boom komt juglon dat met regenwater op de grond drupt en de bodem ongeschikt maakt als groeiplaats voor onkruid. Grassen groeien overigens zonder problemen wel  gewoon onder een walnotenboom.
De walnoot is van origine afkomstig uit Klein-Azië. Hij werd verspreid vanuit Perzië richting China en Japan en Alexander de Grote heeft hem ingevoerd in Griekenland en vandaar naar de rest van Europa gebracht. Hij komt dus vrij verspreid voor in Europa
Een walnoot werd vroeger vaak dicht bij boerderijen en mesthopen gezet. Vliegen en muggen houden niet van de geur van de walnoot en bleven hierdoor op een afstand. Ook kinderwagens werden om deze reden onder een walnoot gezet.
De bladeren van de walnoot werden wel op de vensterbank van de slaapkamer gelegd of op de nachttafel naast het bed om muggen te weren.
De walnoot wordt vaak onbewerkt gegeten maar kan ook geroosterd, gezouten, gepekeld of gekonfijt worden.
De groene, onrijpe walnoten worden wel ingemaakt in azijn, geconserveerd in siroop of verwerkt tot een likeur.
Walnoten worden vaak gegeten met kaas en wijn, ze helpen de schadelijke gevolgen van de verzadigde vetten af te zwakken.
Het is een smaakvolle gewilde en vooral erg gezonde noot.
Walnoten staan bekend om de hoge concentratie omega-3 vetten. Omegavetten zijn essentiële vetten die de mens via voedsel moet binnenkrijgen, omdat het lichaam deze zelf niet kan aanmaken. Deze vetten zijn belangrijk voor het immuun- en hormoonsysteem. Ook bloedvaten en het zenuwstelsel kunnen zonder deze essentiële vetzuren niet goed functioneren. Omega-3 vetzuren verlagen de hoeveelheid vet en cholesterol in het bloed, waardoor hart- en bloedvaten worden beschermd.

Walnoten Voedingswaarde per 100 gram:
Energie | 2920 kJ / 708 kcal | 
Eiwit | 15.9 g | 
Koolhydraten | 5.4 g | 
wv. suikers | 2.9 g | 
Vetten | 68.1 g | 
wv. verzadigd | 6.1 g | 
wv. enkelv. ov. | 13.0 g | 
wv. meerv. ov. | 45.2 g | 
Vezels | 4.6 g | 
Natrium | 0.0 mg | 
Calcium | 117.0 mg | 15.0% ADH
Magnesium | 196.0 mg | 52.0% ADH
Fosfor | 521.0 mg | 74.0% ADH
IJzer | 3.4 mg | 24.0% ADH
Zink | 3.4 mg | 34.0% ADH
Vitamine B1 | 0.4 mg | 34.0% ADH
Vitamine B2 | 0.1 mg | 7.8% ADH
Vitamine B3 | 1.4 mg | 8.7% ADH
Vitamine E | 3.1 mg | 26.0% ADH
Foliumzuur | 62.1 mcg | 31.0% ADH
ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid