Hazelnoten planten  1.

Uiteraard zul je eerst moeten beschikken over verse hazelnoten. De beste tijd hiervoor is September . In de maand September kun je zelf hazelnoten gaan rapen onder een mooie hazelnotenboom maar mocht je zelf niet in staat zijn om de hazelnoten zelf  te rapen dan zul je zien dat er via de site https://www.marktplaats.nl/ veel aanbod is van mensen die verse hazelnoten per kilo verkopen voor veelal lage prijzen. Wel is het van belang dat de hazelnoten van het huidige jaar zijn en dat de hazelnoten heel en schoon zijn. De bolster/vrucht moet dus al van de hazelnoot zijn afgevallen.
Voordat de hazelnoten kunnen worden klaargezet voor de winterperiode kun je ze het beste eerst in een bak ruim water schoon spoelen en natmaken..
Let bij  het planten van hazelnoten extra goed op dat je géén exemplaren gaat planten die een klein rond gaatje in de bast hebben! die noten zijn namelijk aangetast door een hazelnootboorder dit  is een klein torretje die zijn eitje/larve in de noot heeft gelegd, die noten zijn dan vaak leeg en zullen niet meer uitlopen.

geocaching guerrilla gardening

Hazelnoten planten  2.

Zoals hierboven al aangegeven moeten de hazelnoten eerst gedurende de winterperiode worden klaargezet.
De natuur heeft namelijk een methode bedacht om de kwetsbare plantkiem gedurende de koude van winter nog te beschermen in de hazelnoot zelf.
Een hazelnoot zal dan ook nooit een plantje worden wanneer deze nog geen periode van koude heeft doorlopen. Deze voorwaarde zorgt ervoor dat er geen jong plantje midden in de winter zal doodvriezen. Zonder koude periode zal de hazelnoot niet uitlopen. Keerzijde hiervan is ook dat het zomaar in de grond stoppen van een hazelnoot in natte aarde veelal geen resultaat geeft en dat  de hazelnoot dan vaak niet uitloopt maar gaat rotten.
We moeten moeten de hazelnoten dus gedurende de wintermaanden eerst buiten koud bewaren.
Dit bewaren doen we in een bak met een grondmengsel van tuinturf en brekerszand..

email list geocaching guerrilla gardening

Hazelnoten planten 3.

We moeten dus eerst een mengsel maken van twee delen tuinturf en één deel brekerszand om de hazelnoten gedurende de wintermaanden te bewaren Belangrijk is hierbij wel dat het grondmengsel goed door elkaar wordt gemengd en dat het mengsel niet te vochtig is maar tevens niet te droog is. Het moet een  luchtige en losse lichtvochtige  grond worden. Het is handig om bij het mengen van de grond gebruik te maken van een grote maatschep zodat je makkelijk de goede verhouding van 2:1 kunt mengen. Het bewaren van de hazelnoten gedurende de winterperiode via deze wordt “laagstapelen of stratificeren” genoemd. Hierna hierover huiteraard meer uitleg..

herdenkingsboom geboorteboom millieu

Hazelnoten planten 4.

Laagstapelen is letterlijk zoals het woord al aangeeft het stapelen in lagen. Het  is een beetje vergelijkbaar met de lagen in een cake of de lagen van Lasagna. We gebruiken hiervoor een afhankelijk van het aantal hazelnoten een grote transparante kunstof bak. Zelf maak ik graag gebruik van niet al te dure exemplaren van de Action of IKEA. Belangrijk is wel dat het gaat om een transparante bak zodat je zonder de bak te openen toch een beetje kunt zien of alles goed gaat. Verder moeten de bakken afsluitbaar zijn met een afsluitbaar deksel tegen de verdamping van het vocht uit de aarde, tegen invallend regenwater zodat de bak niet volloopt door regenwater. En niet te vergeten tegen de muizen aangezien de bak gedurende de wintermaanden buiten zal staan en muizen dol zijn op alle soorten noten. Verder zijn deze bakken gedurende de zomermaanden  ook erg handig om andere planten te laten stekken. Voor het laagstapelen beginnen we eerst met een  laag aardemengsel (turf/zand) waarmee we de bodem van de bak geheel bedekken..

guerrilla garden geo-cachen

Hazelnoten planten 5.

Op de eerste laag aarde verdelen we een eerste laag  vochtige hazelnoten. We letten hierbij op dat de hazelnoten elkaar niet raken, schoon en heel zijn (beschadigde exemplaren meteen weggooien). Tussen de hazelnoten moet ruimte zitten  om schimmelvorming en smetten te voorkomen. De hazelnoten mogen elkaar dus niet raken. Ook zullen rond  Maart de hazelnoten gaan uitlopen, kiemen en beginnende wortels gaan vormen, deze mogen niet in elkaar groeien vandaar de tip om zo mogelijk de tussenruimte te houden. Waneer de hazelnoten eenmaal goed liggen kun je vervolgens met de hand eerst grond tussen de hazelnoten strooien zodat de hazelnoten op hun plek blijven liggen en vervolgens de hazelnoten weer bedekken met een laag aarde. Wanneer er geen hazelnoot meer te zien is verdelen we een volgende laag hazelnoten op dezelfde manier en ook deze bedekken we weer met een laag aarde.  We werken op deze wijze omhoog in lagen aarde/noten/aarde/noten etc. Bovenste laag eindigen we met aarde zodat alle hazelnoten geheel bedekt zijn.

geocachen guerrilla gardening

Hazelnoten planten 6.

Wanneer we de bovenkant van de bak hebben bereikt met de bovenste laag aarde, kan het deksel op de bak. Zoals al aangegeven is het noodzakelijk dat de hazelnoten verplicht een periode van een aantal maanden koude doorlopen. De bak moet dus buiten worden bewaard (dus absoluut niet binnen naast de verwarming of in een warme schuur). Bij mij staan de bakken daarom buiten naast de schuur maar wel onder een afdakje om te voorkomen dat er regenwater in kan lopen. Zoals al aangegeven kun je met een transparante bak makkelijk zien of er niets geks in de bak gebeurd te (nat/te droog etc.) Nu is het verder een kwestie van geduld. Gedurende de wintermaanden hoeven we in principe niets te doen met de bak. Wel kun je af en toe het deksel lichten om te controleren of het goed gaat.
Rond de maand Mei , dit is afhankelijk van de temperatuur en de winter kun je voorzichtig kijken of de eerste hazelnoten uitlopen door voorzichtig  wat exemplaren uit te graven. Mochten de eerste hazelnoten inderdaad uitlopen dan is de tip om niet stuk voor stuk de hazelnoten uit te graven want hierbij zullen de kiemen met worteltjes snel beschadigen. Beter Is het om  de hele bak ineens om te keren en dan vervolgens de hazelnoten uit de berg aarde te pakken. De ervaring is dat de kiemen op deze manier minder beschadigen.

Na het kiemproces is het zaak om de gekiemde hazelnoten te gaan verplanten. Hiervoor gebruiken we plantzakken  (tip: goedkoop bij Aliexpress te verkrijgen) zodat de kiemen eerst kunnen uitgroeien tot volwaardige stekken en wanneer ze hierna zover zijn met  plantzak en al op hun definitieve plek in de aarde kunnen worden gezet zonder de wortels te beschadigen.
Succes.

notenboom guerrilla gardening geo-cachen


Je boompje planten, en dan?

In het bovenstaande  staat beschreven hoe je van een hazelnoot naar een stek komt. Maar wanneer je nu in het bezit bent van een mooie stek of meerdere stekken komt de volgende belangrijke stap het planten:
- Waar?
Belangrijk is wel om te bedenken dat je een boompje gaat planten die in de toekomst best veel ruimte in zal nemen. Een klein tuintje is hiervoor dus vaak niet geschikt hou er dus wel rekening mee dat je op zoek gaat naar een goede plek waar de plant een lange tijd ongestoord kan groeien. Verder kun je de keuzes maken of je de stek op eigen terrein wilt planten of in het openbaar plantsoen of in een park of bos.
- Wie?
Ook kun je natuurlijk overwegen of je de hazelnootstekken zelf wilt planten of dat je de stekken laat planten in een voedselbos of door vrijwilligers of guerrilla gardeners of familie of vrienden.
- Wanneer?
In principe kun je een stek het beste in het voorjaar (na ijsheilige 15 mei!! ) planten. Verder is het uiteraard geheel afhankelijk van het weer, een jonge plant mag uiteraard niet verdrogen en ook niet  bevriezen dus tijdens de wintermaanden is planten niet aan de orde.
- Op welke wijze?
Zorg dat wanneer je een stek gaat planten de kluit van de stek goed vochtig is. Ga je de stek dus ergens anders planten geef dan thuis vooraf eerst ruim water.
Maak een plantgat dat diep genoeg is maar graaf een stek ook niet te diep in, het aarde niveau moet ongeveer gelijk zijn als dat van de huidige potaarde.
Zorg dat het plantgat ruimer is dat de huidige pot maak dus de aarde om het plantgat wat los zodat de stek met zijn jonge wortels makelijk kan groeien in zijn nieuwe omgeving.
De Hazelaar is een bosrandsoort en is geschikt voor zowel schaduw als zon. Hele jonge planten/stekken kunnen uiteraard het beste in eerste instantie  op een beschutte plaats worden geplant.

Tip: wanneer jij  jouw boompje gaat planten in de vrije natuur ergens in Nederland, lees dan ook de stukjes over geocaching en tijdcapsule eens door op deze site.

Weetjes over hazelnoten:

De hazelaar is een "naaktbloeier": de plant bloeit als deze nog geen bladeren heeft. De hazelaar is een windbestuiver en voor de bestuiving afhankelijk van de wind. Aan de hazelaar zitten de mannelijke en de vrouwelijke bloeiwijzen apart. De mannelijke bloemen zitten in katjes en zijn al in de zomer aanwezig in de oksels van de bladeren. Ze gaan pas bloeien in januari. De vrouwelijke bloemen zitten met drie tot vier stuks in een klein knopje bij elkaar. Tijdens de bloei zijn alleen de rode stijlen met de stempels te zien.
De enkelvoudige, veer-nervig bladeren hebben een dubbel gezaagde bladrand zonder insnijdingen. Ze hebben omgekeerd eironde bladeren met toegespitste bladtop.
De hazelaar kan tot 6 meter hoog  worden en gaat pas na tien jaar vrucht dragen. Er zijn echter ook geënte struiken verkrijgbaar, die al na drie jaar vrucht dragen.De hazelnoten worden door vogels als de vlaamse gaai verspreid, ze zijn ook geliefd bij muizen. Verder verspreidt de hazelaar zich via worteluitlopers. De hazelaar is een bosrandsoort, die zowel in de schaduw als in de zon kan worden aangetroffen. De Grieken en de Romeinen aten de noot vanwege de uitzonderlijke smaak. Vroeger werd de hazelnoot als geneesmiddel gebruikt. Niet alleen de noot, maar ook de bast en de bladeren van de boom werden gebruikt tegen verschillende kwalen. Daarnaast was de boom het symbool van het huwelijk, overvloed aan rijkdom en familiegeluk. De hazelnoot werd als het ware gezien als het symbool van vrede en gezondheid.De hazelaar gedijt ook op een minder vruchtbare en/of kalkrijke bodem.Naast de wilde hazelaar zijn er commercieel verbouwde hazelaars. Deze zijn geoptimaliseerd voor de productie van grote noten en voor noten met weinig vliezen. De rassen zijn ontstaan uit kruisingen tussen diverse soorten. Ook gekeweekte hazelnoten hebben een grote economische waarde. De kleinere noten van de wilde hazelaar worden echter gewaardeerd om hun meer uitgesproken smaak.
Hazelnoten zijn een bron van vitamine E . Een handvol hazelnoten bevat ongeveer 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Hiernaast bevatten ze veel energie , voornamelijk in de vorm van onverzadigde vetzuren. Kortom de hazelnoot is een gezonde noot  voor zowel mens als dier.

Hazelnoten voedingswaarde per 100 gram:
Energie | 2959 kJ / 717 kcal | 
Eiwit | 14.0 g | 
Koolhydraten | 6.0 g | 
wv. suikers | 5.0 g | 
Vetten | 69.0 g | 
wv. verzadigd | 4.9 g | 
wv. enkelv. ov. | 53.4 g | 
wv. meerv. ov. | 7.3 g | 
Vezels | 8.2 g | 
Natrium | 2.0 mg | 
Calcium | 200.0 mg | 25.0% ADH
Magnesium | 154.0 mg | 41.0% ADH
Fosfor | 300.0 mg | 43.0% ADH
IJzer | 3.0 mg | 21.0% ADH
Zink | 2.1 mg | 21.0% ADH
Vitamine B1 | 0.4 mg | 36.0% ADH
Vitamine B2 | 0.1 mg | 5.0% ADH
Vitamine B3 | 2.0 mg | 12.0% ADH
Vitamine E | 25.0 mg | 208.0% ADH
Foliumzuur | 72.0 mcg | 36.0% ADH
ADH = (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)