Geocaching : Zet  jouw boompje op de wereldkaart

Uiteraard is het een mooie gedachte om de jonge stek die je ooit eerder in jouw leven hebt geplant vele jaren later als volwassen boom weer terug te kunnen vinden. Belangrijk is het dan wel om de coördinaten van deze stek tijdens het planten goed te noteren. Wanneer je jouw stek gaat planten is het dus zaak om het mobieltje er bij te pakken om deze coördinaten te noteren.

Tegenwoordig is er ook een mogelijkheid om de coördinaten van de nieuwe aanplant op een kaartje op internet zichtbaar te maken.
Je kunt hierbij dan een foto plaatsen van de planter of van diegene voor wie de boom is gepland, bijvoorbeeld een dierbare vriend of vriendin een kleindkind met grootouder etc.
Zeker wanneer het gaat om een vriendschapsboom/een familieboom/een herdenkingsboom / een kleinkind-grootouderboom of een vrijheidsboom is het mooi  dat deze zichtbaar is voor iedereen die mooie herinneringen heeft aan de nieuwe aanplant
Dit kan bijvoorbeeld via de volgende site:

https://guerrillagardeners.nl/opdekaart/

Maar ook kun je ook voor jezelf of alleen voor bekenden de plaats van jouw boompje vastleggen.


op een iphone  doe je dit als volgt:

Coördinaten vastleggen:
Op de iphone start je de app “Compass” op
om een locatie en de cooördinaten van jouw boom te noteren
Het gaat om het regeltje onder de kompaswaarden.

Coördinaten invoeren op de kaart:
De genoteerd coördinaten kun je vervolgens via de app “kaarten” weer terugvinden
let hierbij wel op de juiste notatie methode:
- De windrichtingletter moet er vóór worden gezet  - en het gradenteken moet je vervangen door een spatie.
Voorbeeld:
Uitkomst uit Compass: 51°55’5”N 4°15’54”O

Invoeren in kaarten:      N51 55’5” E4 15’54”

Let op de kaarten app  en Google maps herkennen alleen Engelstalige windrichtingen, de letters van Zuid en Oost moet je dus aanpassen bij het invoeren.
N = Noord = North   = N  (N blijft een N)
Z =  Zuid    = South   = S   (Z wordt een S)
O = Oost.   = East     = E   (O wordt een E)
W = West.  = West   = W   (W blijft een W)

Voordeel van het gebruik van de kaarten app is dat je de boom ook meteen in jouw persoonlijke adresboek kunt zetten bijvoorbeeld “herdenkingsboom” op deze manier staat de boom ook in de contactenlijst en kun je ook een datum toevoegen bijvoorbeeld de plantdatum of een speciale herdenkingsdatum.


Tip: probeer bovenstaande apps eerst een keer rustig thuis op de bank. Open eerst de compass-app en noteer de coördinaten van jouw huis.
Vertaal deze vervolgens zoals hierboven en vul de coördinaten in in de kaarten app en kijk of jou huis  nu wordt aangegeven op de kaart.

Een tijdcapsule maken

Wanneer je een boom plant voor de toekomst of om iets of iemand te herdenken is het natuurlijk ook een mooi idee om naast de boom ook een tastbare boodschap achter te laten. Dit kun je doen door middel van “een tijdcapsule”. Belangrijk is dan uiteraard dat deze tijdcapsule een lange tijd in de grond zal moeten overleven.
Hierbij wil ik dan ook een korte beschrijving geven hoe je een relatief goedkope maar stevige tijdcapsule kunt maken die de tand des tijds voorlopig wel kan weerstaan.

Het beste kun je een goed afsluitbare tijdcapsule maken van een goedkoop materiaal dat ook in de bouw veelvuldig wordt gebruikt onder de grond namelijk grijze PVC-buis. Deze PVC-buis is drukbestendig, vochtbestendig en bestendig tegen het grondwater en alle chemische zuren die in de grond voorkomen.
Afhankelijk van wat je in de tijdcapsule wilt stoppen kun je kiezen uit verschillende diameters.
Je kunt uiteraard een brief, foto of tekening in de tijdcapsule stoppen. Maar natuurlijk kun je ook aangeven door wie, wanneer en waarom de boom is geplant.

Voor het maken van een tijdcapsule kun je dus gewoon naar de bouwmarkt daar heb je de volgende onderdelen nodig:
- grijze PVC-buis (bijv. 50mm)
- twee bijpassende  PVC- einddoppen
- een potje PVC-lijm
- een ijzerzaagje (om de buis op de juiste lengte te zagen)
- een viltstift
- een lineaal
- een stukje schuurpapier
- iets van metaal ( vanwege metaaldetector)

De tijdcapsule Maken:
- Stap 1. Zaag de grijze PVC buis met de ijzerzaag af op de juiste lengte. Gebruik hierbij zonodig de lineaal en de merkstift
- Stap 2. Gebruik het schuurpapier om de uiteinden van de buis eerst licht op te schuren om de PVC-lijm later goed te laten hechten.
- Stap 3. Lijm één van de einddoppen vast op de buis, zorg hierbij dat je voldoende lijm aanbrengt op zowel buis als einddop. PVC-lijm versmelt beide zijden zodat er een waterdichte verbinding ontstaat.
- Stap 4. Tip: Stop ook iets van metaal in de koker hier op de foto staat een grote RVS bout met moer maar hier zou je ook een paar muntjes voor gebruiken. Reden hiervoor is dat de koker op een later moment dan ook met een metaal-detector mogelijk wat makelijker terug te vinden is.
- Stap 5. Stop nu de spulletjes die je in de tijdcapsule wilt meegeven in de koker.
- Stap 6. Zit alles erin? Echt Niets vergeten?Brief/Tekening/Foto/ plukje haar/ Boodschap muntjes etc. Dan kun je nu de tweede einddop erop lijmen. Gebruik voldoende lijm en controleer nog even goed de naden of de tijdscapsule echt waterdicht is.


De tijdcapsule begraven


Voor het plaatsen en ingraven heb je de volgende zaken nodig:
- Een walnoten/hazelnoten/tamme kastanje stek. 
   (deze vormt jaren later het enige zichtbare ijkpunt boven de grond)
- Een schep.
- Een smartphone waarmee je coördinaten kunt detecteren en vastleggen
- Een pen en papier om de plaats te noteren.
- Een kompas. (App op jouw smartphone)
- Een meetlint van minstens 1 meter.

De tijdcapsule begraven:
De tijdcapsule begraven is een werkje dat vooral nauwkeurig moet gebeuren want anders kan niemand de koker ooit nog terugvinden vandaar ook hier de volgende noodzakelijke stappen:
- Stap 1. Plant eerst jouw stek /boompje dat is ten slotte waar we hier voor zijn maar besef ook dat de boom in de toekomst het enige zichtbare ijkpunt zal zijn voor de tijdcapsule. (belangrijk: plaats in géén geval de koker in hetzelfde  plantgat!! De grote boom staat dan later precies bovenop de tijdcapsule waardoor je er nooit meer bij kunt)
- Stap 2. Noteer met behulp van jouw smartphone de precieze coördinaten van de plaats van jouw stek/boom.
- Stap 3. Pak het kompas erbij en meet met een meetlint minstens één meter uit vanaf jouw stek. Je mag hierbij zelf kiezen in welke richting maar de tip is om dit wel precies in één van de vier windrichtingen te kiezen: Noord/Zuid/Oost/West.
- Stap 4. Graaf nu een gat zodat je  de tijdcapsule netjes kunt ingraven voor de toekomst. Noteer ook hierbij goed hoe diep je de tijdcapsule hebt begraven. (Uiteraard niet te ondiep want dan ligt de tijdcapsule na een regenbui al boven de grond)
- Stap 5. Je hebt nu als het goed is de volgende gegevens:
1. de locatie en coördinaten van jouw boompje
2. de windrichting waarin de tijdcapsule ligt ten opzichte van het boompje
3. de afstand van het boompje (minstens 1 meter)
4. de diepte waarop de tijdcapsule ligt.
- Stap 6. Misschien wel de belangrijkste: Bewaar de coördinaten goed. Dit kan op papier of digitaal maar beter nog is het zowel op papieren als digitaal te bewaren.


Waarom PVC ?
PVC is een kunstof die onder andere wordt gebruikt voor drinkwaterleidingen en biedt daarmee een veilige en goedkope manier om een tijdcapsule te maken. Volgens onderstaand onderzoek ben je hiermee de komende 200 jaar safe: dit in tegenstelling tot ijzer en overige metalen.
https://www.bureauleiding.nl/kennisdossier/artikel/keiharde-bewijs-is-geleverd-waterleiding-pvc-gaat-meer-dan-100-jaar-mee/

Wat niet in de tijdcapsule: uiteraard geen bederfelijke waar of zaken die snel uit elkaar vallen. Beter ook geen inktjetprintjes maar gewoon een pen/potlood geschreven boodschap.  Ook is het niet handig om USB-sticks of geheugenkaartjes te gebruiken (deze worden namelijk na een aantal jaren onleesbaar.)